Projektina piirtoheitin tee se itse videotykki
Mitä videotykki projektiin tarvitaan
Projektiin tarvitaan piirtoheitin, Litteä, eli TFT näyttö, jonka koko vastaa piirtoheittimen näyttöosan kokoa (15-16 tuumainen on sopiva). Perus työkalut elektroniikan purkaamiseen.Projektissa tarvitaan elektroniikan osaamista sen verran, että virtalähteestä voidaan saada sähköisku virtojen ollessa päällä, sekä myös virtojen ollessa pois, jos kondensaattoria ei ole purettu.Kaikki tapahtuu omalla vastuullasi!
TFT näyttö, purkaminen osiin
1. Avaa näytön takaa kaikki mahdolliset ruuvit, jotka pitävät esim näytön jalustan kiinni.
2. Yleisesti litteät TFT näytöt ovat kiinni klipseillä, joten tästä syystä ruuveja ei ole takana, kuin muutama. Nyt lähdemme avaan näyttöä talttameisselillä. Näyttö on kaksiosainen, joten aseta talttameisseli etuosan ja takaosan muovien väliseen uraan ja lähde kääntään sitä varovasti.
3. Kun koko näyttö on kierretty läpi, avautuu etu ja takaosan muovikoteloinnit erilleen. TFT näytöissä itse kuva on ohut levy, ja levyn takana on taustavalo, joka valaisee kuvan TFT näytön takaosan. Tavoitteena on saada tuo näyttöosa irralleen ja taustavalo kokonaan poistettua.
4. Irroita ruuveja niin kauan, jotta saat taustavalon ja näyttölevyn irralleen koteloista ja erilleen toisistaan.
5. Joudut irroittaan myös virtalähteen kotelosta, jotta näytölle saadaan virta. Virtalähteelle on tehtävä myös kotelointi, jotta siitä ei saada sähköiskuja. Itse käytin näytön entistä kotelointia virtalähteen kotelointina, mutta kunnon puuhapete modifioi virtalähteen vaikka piirtoheittimen sisälle.
Piirtoheittimen modifikaatio
1. Avaa piirtoheitin ja puhdista kaikki linssit alkoholia sisältävällä aiheella ja puhdista ne kuivalla, pehmeällä rätillä.
2. Piirtoheittimen lasin alla olevaa muovista suurennusosaa ei kannata kovin alkoholipitoisella aineella pestä, jotta se ei lähde sulattaan sitä.
3. Osta paikallisesta elektroniikkaliikkeestä polttimon tilalle hieman kirkkaampi poltin. Vakiona heittimet käyttävät noin 250 W / 24 V polttimoita, mutta kaupasta saadaan myös 300 - 400 W polttimoita, jotka sopivat kantaan. Jos laitat isomman polttimen, kannattaa tarkastaa, että heittimen tuuletus pitää piirtoheittimen viileänä.
4. Useissa piirtoheittimissä on polttimon ympärillä mustat levyt. Valotehoa saadaan huomattavasti paremmaksi, jos valon ympäristöä saadaan kirkkaamaksi ja heijastuspintoja paremmaksi. Kiiltopintaa saadaan aikaan esim alumiiniteipillä.
5. Piirtoheittimen päällimmäinen lasi voidaan poistaa kokonaan, koska näyttö tullaan kiinnittään sen tilalle. Jos piirtoheittimessä ei ole muovisen suurennuslinssin ja lasin välillä tuuletusta, olisi tämmöinen hyvä järjestää, jotta TFT näyttö ei sula varsinkin kirkkaammilla polttimoilla.
6. Huolehdi, että piirtoheitin ei päästä ylimääräistä valoa muualle, kuin yläosaan.
Testissä piirtoheitin videotykki purkamisen jälkeen
Kyseiset kuvat ovat vielä säätämättä ja kuvat on otettu juuri tykin ensimmäisen asennuksen jälkeen. Kuvassa mukana vielä antiglarekalvo. Kuvan koko lasikuitutapetilla on noin 1,5 m x 1 m.
Nykyisin tykillä ammutaan autotalliin 3 metriä x 2 metriä kokoinen kuva ja tykki on hyvissä säädöissä. Valokuvia lisää, kun kerkeän ottaa.
TFT näyttö ja antiglarekalvo irti
1. Näyttöosa sisältää antiglare kalvon, joka on sumea ja heikentää kuvan kontrastia. Kostuta sopivan kokoinen pyyhe, tiskirättejä, talouspapereita yms jotka varaavat kosteutta.
2. Jätä näyttö esim saunan lauteille yön ajaksi ja jätä pyyhkeet näytön päälle. Varo, ettei pyyhkeet kostuta piirilevyjä. Voit vielä kostuttaa pyyhkeitä jossain välissä, jotta antiglarekalvo on varmasti kostea.
3. Seuraavaksi irroitetaan antiglarekalvo. Huomiona, että kalvon irroitus saattaa pilaa näytön, tehdä siihen liimajälkiä ym, joten tee tämä vain omalla vastuulla.
4. Ota mattoveitsellä näytön nurkasta kalvo auki. Huomaat, että näyttö koostuu kerroksista ja tarkoituksena on saada vain päällimmäinen kerros irti.
6. Kun olet saanut kalvoa nurkasta alulle, laita näyttö päälle ja katso, että kuva vielä näkyy. Jos kuva ei enään näy, olet ottanut liian paljon kerroksia pois ja palauta antiglarekalvo takaisin ja yritä mattoveitsellä etsiä uudelleen antiglare kohtaa. Antiglare on päällimmäisin kalvo.
7. Kalvon pois ottaminen olisi hyvä tapahtua yhdellä tasaisella vedolla. Itselläni kalvo oli sen verran kovassa kiinni, että jouduin vetään kalvoa useaan otteeseen, joka jätti pieniä liimajälkiä näyttöön.
Taustan tekeminen
Koska piirtoheitin ja näyttö ei ole maksanut mitään, jatkamme projektia mahdollisimman halvalla budjetilla.Taustana mihin elokuva ammutaan voidaan käyttää joko valkokangasta, tai seinälevyä.Jos haluat käyttää kangasmateriaalia, niin suuri luonnonvalkoinen, tai harmaa rullaverho ajaa saman asian. Kankaan tulee olla tarpeeksi paksua ja rullaverhon alaosaan joutuu tekeen lisäpainoa, jotta kangas pysyy varmasti suorana.
Itse tein autotallin takaseinään taustan, johon ammutaan noin 3 x 2 metrin kokoinen kuva.Taustan tulee olla mahdollisimman tasainen, joten pakkeloi ja hio epäkohdat. Varsinkin piirtoheittimellä ammuttava valkoinen väri näyttää seinän kaikki virheet.
Kun seinä on tasainen hankitaan siihen sopivat maalit. Maalin tulee olla täyshimmeä mattapintainen maali, jossa ei ole kiiltoa. Taustaksi ei sovellu täyskiiltävät, puolihimmeät, tai puolikiiltävät maalit.Jos etsit mahdollisimman halpaa maalia, niin Siroplast on halvin ratkaisu. Osta esim perus valkoinen Siroplast maali ja sekoita siihen tummaa maalia, jotta maalista tulee harmaa.Harrastajat käyttävät taustavärinä Tikkurilan Harmony maalia varsinkin H499-sävyä. Sametinhimmeä, vaaleanharmaa maali parantaa elokuvan kontrastia. Valkoiset kohdat eivät ole liian kirkkaita ja musta näyttää enemmän mustalta.
Tästä linkistä tarkemmin Tikkurilan Harmony H499-sävystä ja seinän maalaamisesta.Kun takaseinä on maalattu on etuosa valmis. Jos tilaa antaa myöten, on suositeltavaa maalaa huoneen muut seinät tummemmalla värillä. Mattapintainen musta on luonnollisesti paras ratkaisu, koska se estää tehokkaasti tykin tuottamat heijastukset sivuseinistä.
Piirtoheittimen kuvan säätö taustalle
Kaikki on nyt muuten valmista, mutta videotykki täytyy vielä säätää kohdalleen.
-Siirrä piirtoheitin sopivalle etäisyydelle, jotta kuvasta tulee sopivan kokoinen takaseinälle tai valkokankaalle.
-Tarkasta, että piirtoheitin on sopivan korkealla. Jos piirtoheitin on liian matalalla, se vääristää reunat kieroon. Sama pätee liian korkealla olevaa heitintä.
-Säädä näytönohjaimen värit kohdalleen. Useimmissa uusissa näytönohjaimissa on helppokäyttöasetukset värien säädölle. Aja helppokäyttötoiminto läpi ja säädä kirkkaudet, kontrastit, värit ym sopivaksi.
-Säädä elokuvien katseluun käytettävän soittimen asetuksista asetukset kohdalleen.
-Jos olet katsomassa 3d-elokuvaa (puna-sini laseilla), tulee saada punainen ja sininen oikeisiin säätöihin. Jätä elokuva kohtaan, josta näet selkeästi punaisen ja sinisen erotuksen. Sulje ensin toinen silmä ja katso huomaatko kuvassa haamureunoja. Jos näet, säädä väriskaalaa niin kauan kohdalle, että haamukuva häipyy. Sama tehdään vielä toisella silmällä ja värillä.
Omatekoisen videotykin loppuhinta
-Piirtoheitin : 0 euroa (Koulujen piirtoheittimiä)
-TFT näyttö : 0 euroa (Näytöstä oli hajonnut taustavalo)
-Valkokangas / Takaseinän pakkelointi ja maalaus : noin 20 euroa (Ylijäämä maaleilla tehty)
-Työtunteja arviolta : Näytön purku noin 1 tunti, Piirtoheittimen muokkaukset noin 2 tuntia, antiglare kalvon irroitus noin 1 tunti, seinän tekeminen noin 4 tuntia.
Loppukommentit projektista
+Helppo tehdä, varsinkin jos antiglare kalvoa ei irroiteta
+Hinta todella alhainen
+Kuva yllättävän tarkka nollabudjetin patentiksi
-TFT tekniikka tekee pixeleiden ympärille mustat neliöt, jotka näkyvät läheltä katsottuna.
-Eri elokuvissa joutuu usein säätää kontrastia, koska joissain leffoissa kuva on tummempi ja toisissa taas valoisat kuvat ylivalottuvat.
-Jotkin piirtoheittimet pitävät lujaa ääntä, joka häiritsee jos elokuvaa joudutaan katsoon hiljaisella.
-Sopivan kokoisia näyttöjä ei välttämättä löydä helposti.
-Huoneeseen ei saa päästä paljoakaan ylimääräistä valoa, varsinkaan jos katsotaan piirtoheittimen vakiopolttimella.
Ohje lisätty sivustolle 4.3.2010